آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep

  •  » مطالب علمي
  •  » فرهنگ ايمني
  • فرهنگ ايمني: رکن اصلي حفاظت از جان و مال

    عملکرد سيستمهاي ايمني و بهداشت و به تبع آن شاخصهاي مربوطه در نقاط مختلف دنيا با يکديگر متفاوت است. بنا بر نظر دفتر بين المللي کار (I.L.O) امروزه تفاوت معني دار در بهداشت و ايمني شغلي در ميان کشورهاي مختلف تنها وابسته به تکنولوژي (ديدگاه سخت افزاري و نرم افزاري) نيست بلکه مهمترين اصل در پيشرفت يکپارچه اصول ايمني و بازتاب آن در محيط کار (پيش نياز اساسي در کاهش وقوع حوادث،آسيبها و بيماريهاي شغلي) توجه به جنبه هاي فرهنگي و اجتماعي (ديدگاه زيست افزاري) است.
     
    گزارشات ناشي از پژوهشها فرهنگ ايمني ضعيف را در شرکتها عامل تعيين کننده حوادث مطرح مي نمايد. از سويي ديگر تغيير در رفتارها و نگرشهاي افراد و تمرکز بيشتر آنها بر ايمني تنها از طريق شکل گيري فرهنگ ايمني تحقق يافته که شکل گيري اين فرهنگ نيز مستلزم درک و شناسايي فرهنگ فعلي سازمان است.
     
    فرهنگ ايمني: مجموعه اي از باورها،هنجارها،انگيزه ها،نقشها و عملکردهاي اجتماعي و فني که موجب کاهش رويارويي کارکنان،مديران،مصرف کنندگان و عموم مردم يا شرايط خطرناک و صدمه رسان شود.
     
    ضرورت اندازه گيري فرهنگ ايمني
    پرداختن به راهکارهاي ايمني و بهداشت نظير فرهنگ ايمني در سازمان نه تنها احتمال بروز حوادث را کاهش داده بلکه همچنين داراي داراي منافع اقتصادي و مالي بوده که نشاندهنده بازگشت سرمايه در درازمدت به سازمان مي باشد.
     
     روشهاي ارزيابي فرهنگ ايمني
    آشناترين ابزار براي اندازه گيري جنبه روانشناختي ، پرسشنامه جو/ فرهنگ ايمني است. به اين ترتيب که باورها ، ارزش ها ، انگيزه ها و ادراک فرد با استفاده از چند پرسش اندازه گيري مي شود.
    مصاحبه گروهي شيوه هاي رويارويي با وضعيت بحراني به عنوان ابزارهاي مکمل در تحقيقات پرسشنامه اي؛
    روش هاي نمونه برداري ايمني با استفاده از چک ليست اعمال نا ايمن در ارزيابي جنبه هاي رفتاري کارکنان سطوح پايين تر؛ رفتارهاي کارکنان رده هاي بالا و مديران بر پايه اقداماتي که براي بهبود وضع ايمني به کار گرفته شده است،گزارش هاي شبه حوادث،بازرسي هاي هفتگي و... بررسي خواهند شد.
    جنبه هاي سازماني نيز که به وسيله مميزي سيستم مديريت ايمني سنجيده مي شود.
     
    طراحي پرسشنامه فرهنگ ايمني
    طراحي سوالهاي پرسشنامه فرهنگ ايمني به عنوان ابزاري که توانايي سنجش نگرشها،کيفيت آموزش ايمني و عملکرد مديريت را داشته باشد،کار بسيار ظريف وحساسي است. نکاتي که در تهيه پرسشنامه فرهنگ ايمني بايد به آن توجه شود:
    1- پرهيز از پرسش سوالات متعدد و فراوان در بخش سوالات زمينه اي.
    2- تعداد سوالات بايد به گونه اي باشد که بتوان به وسيله آنها تمام آيتمهاي فرهنگ ايمني مورد نظر محقق را سنجيد.
    3- سوالات در شرکت مورد نظر مصداق داشته باشد.
    4- سوالات مورد استفاده از نوع بسته باشند يعني پاسخ آنها قبلا" توسط پژوهشگر مشخص شده باشد.
    5- سوالات مفهومي و ساده بوده و به صورت عبارات باز مطرح شوند.
     
    نحوه ارتباط در پژوهش هاي پرسشنامه اي فرهنگ ايمني
    روش اجراي پرسشنامه هاي فرهنگ ايمني نيز بهتر است خود اجراي نيمه نظارتي باشد زيرا طبيعت سوالات نگرش و حوادث به شکلي است که اگر از پاسخ دهنده به صورت شفاهي پرسيده شود يا فرد مجبور باشد در حضور افراد ديگر پرسشنامه را تکميل نمايد به احتمال زياد به بعضي از سوالات جواب صحيح ( واقعيت موجود ) نخواهد بود. بنابراين در اين روش پرسشنامه در اختيار فرد قرار مي گيرد و پس از تکميل آن توسط فرد جمع آوري مي گردد و چنانچه پاسخ دهنده ها با سوالي مبهم روبرو شوند در اجراي نيمه نظارتي از پژوهشگر مي پرسند و تفاوت آن با اجراي نظارت شده در اين است که فرد پاسخ دهنده پرسشنامه را در حضور پژوهشگر تکميل نمي نمايد.
    نحوه امتيازدهي پرسشنامه ها: امتياز کلي فرهنگ ايمني براي آزمودني برابر مجموع امتيازهايي است که براي تمام سوالات دريافت نموده است. 
     
    تفسير امتيازهاي فرهنگ ايمني
    در مقياس ليکرت بايد مجموع امتياز هر پرسشنامه با ميانگين مقياس مقايسه شود.
     منبع : http://hsebrahimi.blogfa.com/87053.aspx