آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep



سوزاندن زائدات كشاورزي از عوامل عمده آلودگي محيط زيست گيلان است
تاریخ ارسال : 1389/6/4

مديركل حفاظت محيط زيست گيلان گفت: آلودگي‌ها به چرخه زيست زمين صدمات جبران‌ناپذيري وارد مي‌كنند.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه خزر، "كامران زلفي‌نژاد" با بيان اين مطلب كه بارها مشاهده شده است كه كشاورزان پس از فصل درو، زائدات محصول خود را مي‌سوزانند كه اين عمل خطرات و مشكلات فراواني را به همراه دارد، گفت: يكي از عوامل عمده آلودگي محيط زيست سوزاندن زائدات است، حاصل اين احتراق عمدتا دي‌اكسيد كربن، منواكسيد كربن، اكسيدهاي ازت، هيدروكربورهاي نسوخته، اكسيد گوگرد و ذرات معلق در هوا(دود و خاكستر) و اسيد كلريدريك است و مي‌توان گفت بر اثر سوختن يك تن از زائدات به طور متوسط بين 12 تا 20 كيلوگرم ذرات معلق و 3 كيلوگرم اكسيدهاي ازت و گوگرد وارد هوا مي‌شود.

وي ادامه داد: رهايي انرژي گرمايي، باعث تغييرات مشخصي در آب و هواي شهرها مي‌شود و ممكن است در آينده نيز اثرات جهاني بر آب و هوا داشته باشد. سوزاندان زائدات در اطراف شهرها، انرژي را به صورت گرما به هوا آزاد مي‌كند و در نتيجه شهرها معمولا از نواحي اطراف غيرشهري خود گرم‌تر، باراني‌تر و مه آلودتر مي‌شوند.

زلفي‌نژاد گفت: افزايش دي‌اكسيد كربن باعث ايجاد اثر گلخانه‌اي در جو مي‌شود و با ايجاد اثر گلخانه‌اي، گرم شدن كره زمين حتي به ميزان كم مي‌تواند از آستانه تحمل موجودات زنده فراتر رود و موجوداتي را كه به گرما حساس هستند، از بين ببرد.

مديركل حفاظت محيط زيست گيلان تصريح كرد: بر اثر تابش اشعه ماوراء بنفش آفتاب، اكسيدهاي ازت و هيدروكربورهاي نسوخته بر يكديگر اثر كرده و ماده اشك‌آور فتو شيميايي "مه‌دود" را به وجود مي‌آورند. ذرات معلق در هوا باعث به وجود آمدن پديده وارونگي(اينورژن) مي‌شوند. در اين حال هيدروكربورها و اكسيدهاي ازت زير لايه وارونگي حبس مي‌شوند و در مقابل اشعه خورشيد گاز ازن توليد مي‌كنند. اين گاز با اينكه در طبقات بالاي جو(25 تا 40 كيلومتري) جاذب اشعه ماوراي بنفش است و انسان را از خطرات ناشي از اين اشعه حفظ مي‌كند اما وجودش در سطح زمين براي موجودات زنده زيانبار است. مطالعات نشان داده است اگر حيوانات تحت تاثير ازن قرار گيرند دستگاه تنفسي آنها مختل خواهد شد.ازن بر گلبول‌هاي قرمز خون نيز تاثير مي‌گذارد و ظرفيت خون را در حمل اكسيژن كاهش مي‌دهد.

وي افزود: آلودگي‌ها مي توانند در چرخه‌هاي زيست‌، زمين، شيميايي اختلاف به وجود آورند. واكنش‌هاي موجودات زنده به درجه حرارت و واكنش‌هاي گياهان به نور بستگي دارد و هرگونه تغييري در اين موارد بر فرآيندهاي موجودات تاثيرات عمده خواهد داشت. مطالعات نشان مي دهد كه افزايش غلظت ذرات معلق در هوا به همراه اكسيدهاي گوگرد عامل اصلي افزايش مراجعات به بيمارستان‌ها بوده است.

زلفي‌نژاد با اشاره به اينكه ذرات معلق كربن‌دار به ويژه آروماتيك‌هاي حلقوي به احتمال زياد سرطان‌زا هستند، افزود: بيماري‌هايي مانند عفونت‌هاي بخش‌هاي بالايي دستگاه تنفس، اختلالات قلبي، برونشيت، تنگي نفس، پونومونيا، التهاب ريوي و ... از عمده‌ترين عوارض آلودگي هوا هستند. برخي از ذرات معلق به دليل سمي بودن براي سلامتي انساني بسار خطرناك هستند. آلودگي هوا در رشد فكري و بدني كودكان بسيار موثر است و همچنين در بزرگسالان باعث ايجاد سردرد، سرگيجه، سوزش چشم و بيني به خصوص در رانندگان مي‌شود.

وي ادامه داد: آلودگي هوا كندي رشد گياهان و از بين رفتن آنها و همچنين باعث مسموميت دام‌ها مي‌شود. آلودگي هوا بر فلزات نيز تاثير مي‌گذارد به طوري‌كه فولاد در نقاط آلوده 2 تا 4 برابر سريع‌تر از بين مي‌رود و همچنين باعث خرابي رنگ‌هاي ساختماني به صورت ورقه‌ورقه شدن يا تغيير رنگ آنها مي‌شود.

وي خاطرنشان كرد: اثر آلودگي اين آلوده‌كننده‌ها ممكن است بر اثر بارندگي وارد جريان رودخانه‌ها و آب‌هاي زيرزميني شده، موجب مرگ حيوانات آبزي و موجوداتي كه از اين آب‌ها استفاده مي‌كنند شود و يا با رسوبات در بدن ماهي‌ها و دام‌ها و اندام‌هاي گياهان كه مورد تغذيه قرار مي‌گيرند، در نهايت به بدن انسان راه پيدا كنند.

به گزارش ايسنا، مديركل حفاظت محيط زيست گيلان گفت: سوزاندن اين ضايعات مي‌تواند موجب كاسته شدن مرغوبيت و حاصل‌خيزي خاك شود چرا كه باكتري‌هاي مفيد خاك كه عامل اصلي باروري گياهان زراعي هستند نيز در اين سوزاندن‌ها از بين مي‌روند. از طرفي كشاورزان در طول سال از ميزان زيادي سموم ارگائوكلره استفاده مي‌كنند كه اين خود بر اثر سوزاندن و تركيب با گازهاي حاصله از آن مي‌تواند عامل مهمي در ابتلا به انواع بيماري‌هاي خطرناك باشد كه بيش از هر نقطه ديگري نزديك‌ترين مكان‌ها به آتش‌سوزي‌ها را آلوده مي‌سازد.

وي در پايان گفت: يكي از راه‌هاي كاهش خطرات اين است كه كشاورزان زائدات را در سطح زمين‌هاي خود پراكنده كنند تا به مرور به كودهاي آلي كشاورزي تبديل شوند كه اين عمل به بازدهي بيشتر محصولات كشاورزي كمك خواهد كرد و از طرفي باعث كاهش آلودگي هوا و خطرات ناشي از آن مي‌شود./***