آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep



روياي ايمني در پروژه‌هاي نفتي
تاریخ ارسال : 1390/8/29

اينكه چه كسي و يا چه كساني مسوليت حوادث به وجود آمده در صنعت نفت كشور را بر عهده دارد و اينكه تا چه زماني اين حوادث بايدرخ دهد و هيچ مسئولي پاسخگو نباشد ، هنوز معلوم نيست.

ايلنا:هنوز سال 90 به نيمه نرسيده است كه در اين مدت شاهد بروز حوادثي در صنعت نفت هستيم كه بعضا موجب كشته و زخمي شدن جمعي از كاركنان اين صنعت شده است.
به گزارش خبرنگار ايلنا ،بعد از اتفاقات و حوادث نفتي كه در سال هاي 88 و 89 در سكوت رسانه‌هاي خبري به وقوع پيوست شايد بتوان جدي‌ترين حادثه نفتي سال جاري را آتش‌سوزي در پالايشگاه آبادان عنوان كرد كه در روز افتتاح رسمي فاز 3 پالايشگاه آبادان توسط رئيس جمهور به وقوع پيوست تا ديگر كسي نتواند اين حادثه را تكذيب كند.
هنوز چند روزي از حادثه پالايشگاه آبادان نمي گذرد كه حادثه‌اي ديگر اين بار در پالايشگاه شهيد تندگويان تهران به وقوع مي پيوندد؛ حادثه‌اي كه منجر به كشته شدن دوتن از كاركنان اين پالايشگاه مي‌شود. اين حادثه كه براثر سقوط بوم جرثقيل در بخش طرح توسعه اين پالايشگاه رخ داد موجب شد كه مديرعامل شركت ملي مهندسي و ساختمان نفت از آن به عنوان نادرترين حادثه نفتي در كل صنعت نفت جهان ياد كند.
اما هنوز پانزده روز از حادثه سقوط بوم جرثقيل در بخش طرح توسعه پالايشگاه تهران که منجر به کشته و زخمي شدن 4 تن از کارکنان اين پالايشگاه شد، نگذشته بود که خبر ازحادثه‌اي ديگركه منجر به زخمي شدن سه تن ديگر از کارکنان پالايشگاه تهران شده است به گوش رسيد اين حادثه كه به دليل انجام تعميرات در سوئيچ برق يکي از واحدهاي پالايشگاه نفت تهران، رخ داده بود موجب شد سه نفر از کارکنان اين مجموعه نفتي دچار سوختگي شوند.
هفته گذشته نيز خط لوله 30 اينچ صادرات گاز ايران به ترکيه توسط منافقين و گروه‌هاي تروريستي دچار انفجار شد هر چند در مدت 24 ساعت صادرات گاز طبيعي ايران به ترکيه از سر گرفته شد.
اما ماجراي حوادث نفتي گويا ادامه‌داراست و امروزنيز شاهد حادثه‌اي ديگر در اين صنعت بوده‌ايم به طوري كه خط لوله قلعه نار به اهواز ساعت 1:30 بامداد امروز 14 مردادماه به دلايل نامشخصي دچار انفجار و آتش سوزي شد که با حضور نيروهاي امداد و آتشنشاني، مسئولان محلي و کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب آتش سوزي در خط لوله آسيب ديده به طور کامل مهار شد.اما در اين بين با گذري بر علت اين آتش سوزي‌ها رعايت نکردن موارد ايمني و بها ندادن به قانون HSE در اين صنعت بالاخص در ميان بخش خصوصي فعال در اين صنعت کاملا مشهود به نظر مي رسد. به طوري كه کارشناسان نفت هم از کم توجهي نفتي ها به قوانينHSE گلايه دارند.
بايد به اين نكته توجه داشت براساس اصل 44 قانون اساسي روند خصوصي سازي در کشور سرعت گرفته است به طوريکه در شرايط فعلي اکثر مجتمع‌هاي پتروشيمي به بخش خصوصي واگذار شده و بزودي نيز قرار است اين شرکت تنها در نقش مديريتي عمل کند و تمام پتروشيمي ها در قالب هلدينگ به بخش خصوصي واگذار شود.
اين تصميم ها در شرايطي گرفته شده که كه بگفته كارشناسان وتحليل گران حوزه انرژي بخش خصوصي شناخت كافي بر مسايل امنيتي ندارد و قوانين HSE نيز به طور جدي در مجتمع هايي که به تازگي در اختيار بخش خصوصي قرار گرفته است لحاظ نمي شود و شايد بتوان دليل اصلي بروز برخي حوادث در صنعت نفت را ناشي از عدم رعايت قوانين HSE دانست.چرا كه طي يکسال و نيم گذشته شاهد كشته شدن بسياري از کارکنان نفتي به دلايل کم توجهي به ايمني در نفت هستيم.
با تمام اين تفاسير اينكه چه كسي و يا چه كساني مسوليت حوادث به وجود آمده در صنعت نفت كشور را بر عهده دارد و اينكه تا چه زماني اين حوادث بايد رخ دهد و هيچ مسئولي پاسخگو نباشد ، هنوز معلوم نيست./***