آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep



نفت شهر، تجربه اي موفق در سايه ايمني
تاریخ ارسال : 1390/4/19

خبرگزاري موج - لحظه اي که چاه خاموش شد، بهترين و شيرين ترين لحظه آن عمليات بود.

به گزارش موج به نقل از روابط عمومي شرکت ملي حفاري ايران، ناصر حميداوي رئيس اداره ايمني، بهداشت و محيط زيست شرکت طي يادداشتي اظهار داشت: شايد بتوان دليل آتش سوزي چاه 24 نفت شهر را اين طور عنوان كرد كه مجموعه مدوني از اصول ايمني در عمليات حفاري وجود نداشته است.کار طراحي و پيشرفت عمليات مهار چاه 24 نفت شهر با رعايت كامل الزامات ايمني و زيست محيطي انجام شد.
حدود 300 تن از آهن آلات باقيمانده دكل 118 موجود در سرچاه، با ايجاد پوشش آب بر روي هدايت كنندگان ماشين آلات سنگين بيرون كشيده شد. براي اين كار از 6 پمپ استفاده شد. همزمان 3 خط لوله به سمت آتش کشيده شد. مونيتورهايي تهيه و اتاقک هايي براي استقرار افراد طراحي شد تا حرارت کمتري ببينند و آب را بر سر کساني بريزند که به سمت آتش مي روند. مهار گران با تلاش و كشش فراوان و با استفاده از ماشين آلات ويژه و اتي واگن ها ضايعات دستگاه حفاري را از محل آتش بيرون كشيدند.
انجام اين عمليات نيازمند پمپاژ حجم زيادي سيال حفاري بود. براي اين كار لوله اي تحت عنوان استينگر طراحي شده بود که روي آتش بگذارند و از طريق آن سيال حفاري را روي آتش در محل چاه بريزند. براي مهار چاه به دو روش اقدام شد تا هر کدام زودتر منجر به خاموش کردن چاه مي شود، آن روش در اولويت باشد. خوشبختانه از طريق عمليات مستقيم بر دهانه چاه و تزريق سيال و سيمان منجر به مهار چاه بعد از گذشت 38 روز گرديد.
قطعا عملياتي مانند مهار چاه 24 نفت شهر، خطرها و ريسك هاي زيادي دارد،به همين دليل براي کاهش ريسک خطرها، جلسات متعددي با همكاران شركت نفت مناطق مرکزي داشتيم و به راهکارهايي رسيديم. بخشي از کارهايي که ما به عنوان گروه HSE انجام داديم، همكاري و هماهنگي با متخصصان سپاه پاسداران انقلاب اسلامي براي پاک سازي منطقه از مين بود که بسيار خطرناک بود.
با علم به اين موضوع كه در عمليات حفاري، ايمني حرف اول را مي زند؛ لذا از همان ابتداي طراحي عمليات چاه 24 نفت شهر كارشناسان اداره ايمني به منطقه اعزام شدند. با توجه به اين كه كار به صورت كميته اي و گروهي برنامه ريزي شده بود يكي از كميته هاي اصلي واحد ايمني در نظر گرفته شده بود و در تمام جلسات، نقطه نظرات ايمني توسط كارشناسان ارائه و براي اجرا به گروه اجرايي ابلاغ مي گرديد.
كارشناسان ايمني همواره دوشادوش تمامي گروه هاي عملياتي، از جمله گروه هاي پاكسازي محوطه، گروه احداث خطوط آبرساني، گروه عملياتي چاه هاي امدادي- انحرافي و گروه مهندسي مهار بر سر دهانه چاه حاضر بوده و بدون ترديد نظرات اين تلاشگران در موفقيت اين حماسه بزرگ، سهم بسزايي داشت.
گرما، کار را دشوار کرده بود. استرس زيادي به نيروي انساني وارد مي آمد. عليرغم همه اينها تهيه مخازن سيال حفاري و کار روي اتي واگن خيلي سخت بود. زيرا افراد گروه مهار بايد تا 5 متري آتش پيش مي رفتند. تمام مدت، عمليات پوشش آب روي افراد در جريان بود. اگر پوشش آب نبود، به هيچ عنوان نمي توانستند به دهانه چاه نزديک شوند.
کار گروه بهداشت، ايمني و محيط زيست، بيشتر نظارت بود اما در آن شرايط اگر کار ديگري از دستمان بر مي آمد دريغ نمي كرديم زيرا تمام دغدغه حاضران در عمليات، اين بود که اين چاه زودتر مهار شود.
در حوزه زيست محيطي به رغم مشكلات موجود اما چون دود ناشي از سوختن نفت به وسيله جريان باد به هوا مي رفت و از آن جا كه منطقه مسکوني در آن نزديکي نبود، خيلي جاي نگراني وجود نداشت.
در بخش ديگري از عمليات كه به موضوع حفظ محيط زيست مربوط مي شد؛ دور چاه سدي به شعاع 100 متر ايجاد شد تا جلوي خروج احتمالي نفت را بگيرد. براي حفظ سلامت نيروي انساني و جلوگيري از استنشاق دود نيز، ماسک هاي فيلتردار و سيستم هاي تنفسي در اختيار مهارگران قرار گرفت.
اما ضايعه اي كه به هيچ روي نمي توان از آن چشم پوشيد؛ از دست دادن 4 نفر و همچنين سوختگي عده اي ديگر از همکارانمان در اين سانحه بود.
لحظه اي که چاه خاموش شد، بهترين و شيرين ترين لحظه آن عمليات بود. از اينکه زحمات همه فعالان در عمليات مهار، در حداقل زمان به نتيجه رسيده بود خوشحال بوديم./***
تصاوير مرتبط