آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep

  •  » مطالب علمي
  •  » گرما در محيط کار
  • استرس گرمايي

    مقدمه
    بيشتر کارها نياز به کار کردن در محيطهاي گرم دارند چه در بيرون چه در داخل.کار کردن در گرما و انجام کار فيزيکي سنگين مي تواند بر سيستم سرمايشي بدن تاثير داشته باشد.يک کارگر وقتي که استرس گرمايي را تجربه مي کند که بدن قادر نباشد خود را خنک کند.اگر استرس گرمايي در مراحل اوليه شناخته و درمان نشود شرايط خيلي جدي و حتي کشنده ممکن است به طور سريع گسترش يابد.
    کارگراني که احتياج دارند در محيط گرم کار کنند بايد به اندازه کافي آمادگي لازم را براي مقابله با استرس گرمايي داشته باشند.فعاليتهاي کاري بيرون اغلب در طول ماههاي گرم تابستان افزايش مي يابد،مخصوصا ساخت بام،جنگلداري ،مقابله باآتش و جاده سازي .در فعاليتهاي کاري داخلي در محيطهاي گرم کارگران هم در طول سال با گرما مواجهه دارند.اين شامل کارکردن در صنايع خمير سازي ،کاغذسازي،اتوشويي،نانوايي،ساخت و توليد فولاد،ديگ بخار و کار نزديک کوره هاي سيمان .کارگراني که با محيطهاي گرم مواجهه دارند بايد ملزم به پيشگيري از استرس گرمايي و شناخت علائم اويه استرس گرمايي در خودشان و کارگران ديگر شوند.
    استرس گرمايي مي تواند منجر به يک سلسله از مشکلاتي از قبيل جوشهاي پوستي ،گيجي وتشنج و بيهوشي شود.نشانه هاي اوليه ي استرس گرمايي مانند خستگي مفرط خواب آلودگي ،تحريک پذيري،عدم ثبات و تعادل در تصميم گيري مي تواند منجر به حوادث جدي شود.عدم درمان فوري اين نشانه ها مي تواند سريعا شرايط بحراني از قبيل تشنج و بيهوشي را گسترش دهد.
     
    استرس گرمايي چيست؟
    دماي معمولي بدن بين 36تا38 است.وقتي که اين دما از اين حد بالاتر رود بدن با آزاد کردن مقداري گرما واکنش نشان مي دهد.اما گرماي وارده به بدن بيشتراز حدي باشد که بدن بتواند با دفع گرما دماي خود را کاهش دهد بدن شروع به گرم شدن مي کند و شخص به استرس گرمايي نزديک مي گردد.مشکلاتي را که از طريق گرما سلامتي را دچار اختلال مي کنند بيماريهاي ناشي از گرما گويند.اين بيماريها زماني اتفاق مي افتند که شخص مشغول انجام کارفيزيکي سنگين و در محيط گرم و مرطوب است در اين صورت
     مقدار زيادي آب همراه بانمک از بدن دفع مي گردد.براي جلوگيري از استرس گرمايي تمام کارگران بايد تمام منابع ايجاد گرما را بشناسند و بدانند که بدن چگونه گرماي اضافي را از خود دفع مي کند.
    گرما مي تواند از دوطريق به بدن راه يابد:1.مي تواند در حين کار گرما ايجاد کند.2.جذب از طريق محيط،هر فعاليت کاري يا در محيطسبب ايجاد گرما شود و گاهي اوقات خودش باعث استرس گرمايي است.
    گرما از طريق فعاليت بدن:گرماي توليد شده در کارگر بستگي به حجم کار دارد.

    مثال

    فعاليت

    حجم کار

    کارهاي ميزي ،تايپ،رانندگي در ترافيک سبک

    نشستن ،حرکت دادن ملايم بازوهاو پاها،نشستن و راه رفتن ملايم

    سبک

    پست چي ها

    راه رفتن تند،نشستن و حرکت دادن شديد پاها و دستها همراه با صحبت کردن

    متوسط

    آتش نشانها

    بلند کردن مکرر اجسام ،بالا رفتن از پله ها با استفاده از لباسهاي سنگين

    سنگين

     
    ميزان گرمايي از محيط به يدن مي رسد(گرماي محيط خارج)بستگي به درجه حرارت هوا و ميزان حرکت هوا و انرژي تابشي دارد.تعدادي از مثالهاي گرماي تابشي و دستگاههاي گرم کننده ديگهاي بخار و نور خورشيد است.
    دفع گرما از بدن:بدن مي تواند معمولا از حرارت اضافي رهايي يابداما چگونگي و مقدار آن بستگي به چندين فاکتور دارد.ازجمله دماي هوا،رطوبت،ميزان جريان هوا،نوع پوشش،و فاکتورهاي فردي .اگر يک يا چند عدد از اين فاکتورها کاررابراي بدن شکل مي کند در رابطه با رهايي يافتن از گرما بدن به سوي بيماريهاي ناشي از گرما پيش مي رود.
    دفع گرما از بدن:بدن معمولا مي تواند گرماي اضافي را آزاد کند،اما مقدار گرماي دفع شده بستگي به چندين فاکتور مانند هواي محيط،دما،رطوبت،جريان هوا،نوع پوشش و عوامل خطر فردي دارد.اگر يک يا چندين از اين عوامل باعث مشکل براي ازدست دادن گرماي اضافي شود،ناراحتي هاي گرمايي ممکن است گسترش يابد.
    بدن به دو روش اصلي براي گرماي اضافي دارد،به وسيله افزايش جريان خون به پوست و تعريق
     
    • افزايش جريان خون: جريان خون که در پوست است گرماس اضافي را به سطح پوست مي رساند ،وقتي هوا سردتر از پوست است گرما به هواي محيط منتقل مي گردد.اين فرايند مثال ساده مبادله گرما به وسيله ي هدايت شناخته شده است.با افزايش گرماي اضافي بدن جريان خون نيزافزايش مي  يابد.افزايش جريان خون در پوست اغلب باعث قرمز شدن صورت يا ظهور سرخي مي گردد.در آب و هواي گرم نواحي سايه مي تواند مقدار هواي خنک در مقابل تابش مستقيم آفتاب فراهم کند.کار کردن يا استراحت در نواحي سايه به بدن اجازه مي دهدتا گرماي اضافي خود را به وسيله انتقال آن به هواي محيط دفع کند.اگر شخصي احساس گرماي زيادي مي کند دوش آب سرد مي تواند سرعت سرد شدن را به وسيله ي انتقال گرماي بدن به آب گرم را تقويت کند.
    • عرق کردن:وقتي بدن گرم مي شود.مقغز به بدن فرمان مي دهد که عرق کند،عرق کردن به تنهايي بدن را خنک نمي کند ،عمل خنک کردن وقتي اتفاق مي افتد که در حين عرق کردن تبخير هم از روي پوست صورت مي گيرد.در دماي بالاتر از 35درجه سانتي گراد يعني وقتي هوا گرمتر از پوست است به عنوان موثرترين روش براي خنک کردن بدن اتفاق مي افتد.ميزان عرق کردن که مشروط به خنک کردن بدن است ميزان تبخيررا تعيين مي کند بنابراين هر فاکتوري که روي تعريق يا تبخير عرق تاثير مي گذارد روي توانايي بدن در خنک کردن خودش به وسيله ي عرق کردن نيز تاثير مي گذارد.توانيي فردي کارگران براي عرق کردن مي تواند به وسيله ي فاکتور هايي از قبيل عدم تطابق با محيط گرم،داشتن شرايط پوستي که عرق کردن را محدود مي کند،استفاده از داروهايي که تعريق را محدود مي کند و نياساميدن مايعات کافي کاهش يابد.رطوبت پايين و جريان هواي بالا باعث افزايش تبخير مي شوداگرچه رطوبت بالا و برنامه هاي حفاظتي به طور مشابه تبخير را کاهش مي دهد.اگر چه لباسهاي حفاظتي کارگران را از ساير خطرات محافظت مي کند نيز مي تواند منجر به استرس گرمايي شود. 
    فاکتورهاي منحصر به فرد خطر استرس گرمايي:
    اين موضوع مهم است که بدانيم عوامل خطر رايج که ممکن است شانس پيشرفت استرس گرمايي را در کارگران افزايش دهد حساسيت متفاوت افراد نسبت به گرماست.دو فاکتور که مهم است براي  کارگران در کنترل گرما ،تطابق صحيح و شرايط جسمي مناسب است.با طراحي دقيق تجهيزات مي توان ريسک استرس گرمايي را کاهش داد البته با ملاحظه فاکتورهاي ذکر شده زير:
    فقدان تطابق:
    تناسب بدن براي کار در محيط گرم يک امر واضحي است.يک شخص که به طور منظم در محيط گرم کار مي کند ممن است خطر کمتري براي گسترش ناراحتي هاي گرمايي داشته باشد نسبت به کسي که فاقد اين شرايط است.
    فقدان شرايط جسمي مناسب:
    افراد داراي شرايط جسمي مناسب عموما توانايي بهتري براي مقابله با استرس گرمايي و کاهش احتمال پيشرفت استرس گرمايي دارند فعاليتهاي ورزشي منظم مانند پياده روي ،دويدن،دوچرخه سواري  و شنا مي تواند سطح تناسب فيزيکي افراد را افزايش دهد.
    چاقي:
    افزايش چربي بدن،ماده عايق بدن را افزايش مي دهد که اتلاف گرما را کاهش مي دهد.افرا با افزايش وزن ممکن است در حين فعاليت گرماي بيشتري را توليد کنند.
    افزايش سن:
    کارگران مسن (65-40سال)عموما قادر قادر با تطابق با گرما نمي شوند.در بزرگسالان تنظيم دماي بدن کافي نيست و عرق دير تر شروع شده و به آهستگي اتفاق مي افتد.
    وضعيت پزشکي موجود يا رفتار :
    به طور کل وضعيت پزشکي و رفتار مي تواند توانايي شخص را در تطبيق با استرس گرمايي کاهش دهد.براي مثال مشکلات قلبي در رفتاري مانند کاهش نمک(سديم)در رژيم غذايي و ضعيف بودن بدن ،توانايي بدن را در خارج کردن گرما بهتر کند.بيماري قلبي مي تواند براثر گرما وخيم تر گردد.
    شرايط ديگري که ممکن است خطر گرما را افزايش دهد،اختلالاتي شامل ديابت مليتوس،کيست فيبروتيک و پرکاري تيروئيد.اگر ترديدي وجود داشته باشد خواه يک کارگر از لحاظ معاينه پزشکي قادر به کار در محيط گرم يا انجام کار سنگين باشد.
    بيماري هاي مزمن و کوتاه مدت:
    بيماريهاي تب دار ،اسهال و استفراغ مي تواند دليل بيشتر کاهش مايعات بدن باشد که ممکن است توانايي بدن را در تطبيق با گرما کاهش دهد.کارگاني که احساس خوبي براي کار در گرما ندارند نبايد در محيط گرم کار کنند تا زماني که آنها مجدد احساس بهتري پيدا کنند. کاهش خواب اغلب مي تواند خطر استرس گرمايي را افزايش دهد.
    بيماريهاي مزمن پوستي:
    جوشها،درماتيتها،سوختگيهاي التيام يافته در حالات ديگر پوست که نواحي بزرگي از سطح پوست را درگير مي کند که ممکن است منجر به کاهش توانايي بدن در تعريق باشد.مشکلات پوستي که ممکن است اغلب زماني که در مقابل گرما بي حفاظ باشد وخيم تر گردد.
    استفاده از دارو:
    بعضي از داروها ممکن است سبب ايجاد مشکلاتي شوند براي زماني که کار کردن در شرايط استرس گرمايي باشد شامل:
    داروهاي آنتي کولينرژيک
    آنتي هيستاميني
    آنتي سايکوتيک
    Beta blockers
    Calcium channel blockers
    Cyclic anti depressants
    Diuretics
    ليتيم
    اين ليست کاملنست.افرادي که در محيط استرس گرمايي کار مي کنند بايد در مورد اثرات بالقوه جانبي داروها نسبت به بدنشان مورد بررسي قرار  گيرند.
    الکل و داروها:
    مصرف الکل کمبود آب را افزايش مي دهدو مي تواند سبب عادت کردن بدن کارگران به از دست دادن آب در بدنشان شود.بعضي از داروهاي تقلبي گرماي بدن را افزايش مي دهند و توانايي بدن نسبت به کاهش دماي بدن را کاهش مي دهند.
    وجود گرمازدگي قبلي:
    در کارگراني که قبلا به گرمازدگي مبتلا شده اند خطر تکرار گرمازدگي افزايش مي يابد.کارگران بايد علائم نشانه اي گرمازدگي را بدانند مانند عرق کردن بيش از حد،تهوع،سرگيجه .اگر استرس گرمايي شناخته نشود ودر مراحل اوليه معالجه نگردد مي تواند اثرات جدي بر روي بدن بگذاردمانند کرامپهاي گرمايي ،خستگي گرمايي يا گرمازدگي
    کرامپهاي گرمايي:کرامپ گرمايي سبب  انقباض هاي شديد ماهيچه اي مي گردد..اين بيماري از طريق از دست دادن خيلي زياد نمک در اثر عرق کردن  که معمولا نتيجه تمرين شديد يا کار فيزيکي در محيط گرم هستند.کرامپهاي عضلاني معمولا در ماهيچه هاي که از حداکثر قدرتشان استفاده مي گردد رخ مي دهد مانند ماهيچه اي پا و شکم.کرامپها به طور عادي در اواخر روز کاري يا يا بعد از سر شدن ماهيچه ها رخ مي دهد(براي مثال زمان دوش گرفتن بعد از کار).تشخيص کرامپهاي گرمايي از بيشتر کرامپهاي گرمايي معمولي که در حين کار سخت رخ مي دهند.کرامپهاي معمولي با استراحت و ماساژ درمان مي شوند.کرامپ هاي گرمايي در مقايسه با آن تنها بعد از جايگزيني از دست رفته درمان مي شوند.
    علائم نشانه هاي بيماري:
    درد ماهيچه اي
    تعريق بيش از حد
    معالجه:
    • جابه جا کردن کارگر به محيط خنک تر ،اگر ممکن است خواباندن کارگر به پشت و خارج کردن يا شل کردن لباسهاي تنگ .
    • خنک کردن کارگر با اسفنج همراه با آب سرد و باد زدن .بايد مراقب بود که اگر در حين باد زدن کارگر شروع به لرزيدن کرد عمليات خنک کردن را متوقف کرد.
    • اگر کارگر کاملا هوشيار باشد و تهوع نداشته باشد مايعات دهاني در دسترس آن قرار داد. يا يک محلول آب نمک (يک قاشق چايخوري در نيم ليتر آب)بهترين راه حل است.الکل و نوشيدني ها ي کافئين دار توصيه نمي شود.
    • به طور کلي اگرکار در شرايط گرم ادامه يابد مي تواند منجر با خستگي گرمايي شود.اين بيماري مهمترين اختلال گرمايي است.اگر يک کارگر دچار کرامپ پيش رونده باشد و همراه با نشانه هاي خستگي ،ضعف ،سردرد،بيماريهاي معده و روده اي و يا اختلال در حالت رواني مي باشد پس کارگر ممکن است بزودي به خستگي گرمايي يا گرمازدگي دچار شود.
    خستگي گرمايي:
    به علت کاهش آب و نمک به صورت هم زمان ناشي مي شود و ناشي از عرق کردن زياد در حين فعاليت بدني سخت و طولاني مي باشد،زماني که مايع جايگزيني در مقايسهبا مايع از دست رفته کافي نباشد.آن از کرامپ عضلاني خيلي جدي تر است و کارگر تعداد ديگر علائم و نشانه ها را خواهد داشت.
    • علائم و نشانه ها
    • تنفس کم عمق
    • افزايش ميزان تنفس
    • ضربان قلب تندو ضعيف
    • رنگ پريدگي،پوست مرطوب
    • تعريق
    • ضعف،خستگي و سرگيجه
    • سردرد و تهوع
    • غش کردن
    • کرامپ ماهيچه اي
    وجود عرق يک يافته مهم است.زيرا آن اغلب تنها راه تمييز دادن خستگي گرمايي از گرمازدگي خطرناک است.اگر معالجه نشود خستگي گرمايي ممکن است  به گرمازدگي منجر شود.کارگران مبتلا شده از خستگي گرمايي بايد به کمکهاي پزشکي رسانده شوند.
    معالجه:
    جابجا کردن کارگر به محسط خنک تر ،اگر ممکن باشد خواباندن کارگر به پشت و خارج کردن يا شل کردن لباسهاي تنگ.
    خنک کردن کارگر با استفاده از اسفنج همراه با آب سرد و باد زدن.اگر در هنگام خنک کردن کارگر شروع به لازيدن کرد عمليات خنک کردن را قطع کنيد.
    اگر فرد کاملا هوشيار بود و تهوع نداشته باشد ،مايعات دهاني در دسترس آن قرار داده آب ميوه،نوشيدنيهاي نمک دار بدون کافئين ،محلولهاي دهاني داراي نمک در دسترس قرار دهيد(يک قاشق چايخوري نمک در نيم ليتر آب)
    الکل و نوشيدنيهاي کافئين دار توصيه نمي شود.
    در بشتر موارد نشانه هاي بيماران به طور چشم گيري در عرض 30دقيقه بهبود مي يابد.اين بيماران نيز بايد به کمکهاي پزشکي انتقال يابد.
    سکته گرمايي(گرمازدگي):
    زماني اتفاق مي افتد که مانيسم بدن براي از دست دادن گرما از بين مي رود.وقتي که دماي مرکزي بدن از 40درجا سانتي گراد بالتر رود اين اتفاق رخ مي دهد.در اين دما سيستم تعريق از بين رفته و بدن در آزاد سازي گرما دچار مشکل مي گردد.اگر فرد تحت عمليات پزشکي قرار نگيرد بسياري از کارهاي او بدون هوشياري لازم صورت مي گيرد و باعث مرگ او مي شود.
    علائم ونشانه ها:
    پوست گرم ،خشک و سرخ رنگ مي شود
    • فقدان تعريق
    • کاهش سطح هوشياري
    • آشفتگي و تشنج
    • سردرد
    • تهوع و استفراغ
    • افزايش ميزان تنفس
    • ضربان نا مرتب قلب
    • شوک
    • ايست قلبي
    پوست گرم و خشک و داراي رنگ سرخ و نداشتن تعريق يکي از راههاي تمايز اين بيماري با ساير بيماري هاي در ارتباط با گرما است.
    درمان:
    کارگر را منطقه خنک انتقال مي دهيد.لباسهاي تنگ او را از بدن خارج کرده و يا شل کنيد.فرد را همراه با آب و باد زدن خنک کنيد.اگر او در طي خنک کردن دچار لرز شد عمليات خنک سازي را قطع نماييد.اگر او در حالت استفراغ نبود مي تواني به او مايعات خوراکي بدون کافئين و الکل بخورانيد.اگر او در حال استفراغ بود او را به پهلو بخوابانيد.
    گرمازدگي:زماني اتفاق مي افتدکه مکانيسم بدن براي از دست دادن گرما از بين برود.وقتي که دماي مرکزي بدن از 41 درجه بالاتر رود اين عارضه رخ مي دهد.در اين دما سيستم تعريق از کار افتاده و بدن در آزاد سازي گرما دچار اشکال مي گردد.اگر فرد تحت عمليات پزشکي قرار نگيرد بسياري از کارهاي او بدون هشياري لازم صورت مي گيرد و حتي باعث مرگ مي شود.
     
    علائم و نشانه ها:پوست گرم و خشک و سرخ مي گرد،فقدان تعريق،کاهش سطح هوشياري،آشفتگي و تشنج،سردرد،تهوع و استفراغ،افزايش ميزان تنفس ،ضربان نامرتب قلب ،شوک،ايست قلبي
    پوست گرم و خشک و داراي رنگ سرخ و نداشتن تعريق يکي از راههاي تمايز اين بيماري با ساير بيماريهاي در ارتباط با گرما است.
    درمان:کارگر را به منطقه خنک انتقال دهيد.او را به پشت بخوابانيد مگر اينکه او در حال استفراغ يا داراي حمله قلبي باشد. در اين موقعيت او را به پهلو بخوابانيد.امام لباسهاي فرد را از تن خارج کنيد و به وسيله آب بدن فرد را خنک کنيدبراي کار مي توانيد از ملافه هاي خيس کمک بگيريد.اگر او در حال استفراغ نباشد مي توانيد از مايعات خوراکي استفاده نماييد .توجه نماييد که اين محلولهاي حاوي الکل و کافئين باعث دفع بيش از حد آب از بدن مي گردد.محلولهي نوشيدني مناسب نيز مي تواند آب و نمک(1 قاشق چايخوري از نمک در نيم ليتر آب)و يا نوشيدنيهاي ورزشي باشد.
    کارفرمايان بايد در جايي که کارگران در تعرض گرما قرار دارندو يادر شرايطي که باعث بيماريهاو ناتواني هاي ناشي از گرما مي شوند مورد ارزيابي قرار دارند.اگر کارگران در تماس با گرما قرار داشتند بايد طرحي براي مسئله پيدا کنند.يک قسمت از اين برنامه ها اين است که کارفرمايان بايد اثرات گرمابر بدن و راههاي جلوگيري از بيماريهاي ناشي از گرما را بدانند.کارفرمايان بايد آموزشهاي لازم را براي همه کارگران در معرض خطر فراهم کنند.
    آموزشها بايد شامل:
    1.چگونه استرس گرمايي را شناسايي کنيم؟
    2.فاکتورهايي که از لحاظ شخصي مهم هستند مانند چاقي سن افراد
    3.چگونه از استرس گرمايي پيشگيري کنيم؟
    4.چگونه علائم را بشناسيم؟
    5.وقتي همکاران دچار استرس گرمايي شدند کارگران چه کاري بايد انجام دهند؟
    اين موضوع مهم است که کارگران بتوانند علائم و نشانه هاي ابتدايي استرس گرمايي را شناسايي کنند.اگر کارگران در مراحل ابتدايي ايجاد بيماري هاي ناشي از گرما  بتوانند همکاران خود را از خطر نجات دهند باعث مي شوند که همکاران از خطر در امان بمانند.همچنين آنها بايد مراحل و طبقات مختلف استرس گرمايي را بدانند .اما از آنجايي که کاهش سطح هوشياري يکي از مراحل ابتدايي است،کارگران امکان دارد که نتواند گسترش استرس گرمايي را در خودشان متوجه شوند.
    طرحهاي کنترلي استرس گرمايي:اگر کارگران در معرض شرايطي هستند که باعث ايجاد استرس گرمايي مي گردد ،کارفرما بايد طرحهاي کنترل مهندسي ارائه کند تا ميزان تماس را کم کند.اگر طرحهاي کنترلي عملي نبود بايد طرحهاي کنترلي مديريتي ر ايجاد کرد.در هايت مي توان از وسايل حفاظت فردي استفاده کرد.ترکيبي از شرايط مختلف مي تواند روش خوبي براي محافظت در برابر گرما باشد.
    کنترلهاي مهندسي:1.از طريق اتوماسيون يا مکانيزاسيون فعاليتهاي کاري کارگران کم شود.
    2.براي کاهش انرژي تشعشعي سطح اجسام داغ را عايق کردن يا بپوشانيد.
    3.کارگران را از منبع انرژي تشعشعي حفاظت کنيد.
    4.دستگاههاي تهويه براي افزايش تهويه فراهم کنيد تا هواي گرم را از محيط خارج کند.
    5.از فن هايي که قابليت خنک سازي محيط را دارند استفاده نماييد.(توجه کنيد که ر نقاطي که دماي هوا بالاتر از 35 در جه است فن هاي معمولي مي تواند خطر استرس گرمايي را بيشتر کنند)
    6.کم کردن رطوبت هوابا استفاده از تهويه و رطوبت زدايي.

    کنترلهاي اداري:
    1.تطابق کارگران:بدن مي تواند خودش را با شرايط محيطي وفق دهد.در اين صورت صورت فرد به اهستگي بايد وارد محيط مورد نظر شود.اين فرآيند تطابق نام دارد که بدن اجازه مي دهد خودش را اصلاح کرده و بهتر بتواند با گرما مقابله کند.
    تطابق داراي 3 مزيت است:
    1.افزايش کارايي دستگاه قلبي –عروقي:وقتي کارگر در محيط گرم است ميزان ضربان قلب و دماي مرکزي بدن کاهش مي يابد.
    2.افزايش تعريق:تعريق در دماهاي پايينتري صورت مي گيرد و بدن فرد راحت تر خنک مي گردد.
    3.ميزان حجم عرق از لحاظ وجود نمک کم مي شود .اين امر سبب جلوگيري از دفع بيشتر از حد نمک مي گردد.
    در کل کارگران تطابق پيدا کرده قادر خواهند بود در يک مدت مشخص  تدرمحيط گرمتر کار کنند نسبت به فردي که تطا بق نداشته است.
    براي ايجاد تطابق کارگران نياز به وقت دارند.معمولا تطابق يا سازش بعد از مدت 7 روز مداوم به تدريج در تماس بودن ايجاد مي گردد.اما گاهي اوقات تا 3 هقته نيز طول مي کشد.ميزان زمان لازم براي ايجاد تطابق در افراد بستگي به فاکتورهاي شخصي داردکه اين فاکتورها منحصر به فرد هستند.براي مثال کارگران پيرتر با بيماري قلبي-عروقي احتياج به زمان بيشتري و با برنامه زمان بندي طولاني تري نسبت به افراد جوانتر با وضعيت مناسب و بدون بيماري مشخص شده اي براي ايجاد تطابق هستند.برنامه هاي زمان بندي براي سازس در برابر گرما بر طبق سطح کار فيزيکي انجام شده و شرايط هوي محيطي قرار مي گيرد.در واقع افراد در تعطيلي هاي آخر هفته مقداري از سازش خود را از دست مي دهند. براي اين اشخاص اولين روز کاري کمي سخت تر از روزهاي ديگر است.بعد از 7 ورز متوالي دور بودن از کار،کاگر در محيط گرم بايد به عنوان فردي که سازش نيافته قلمداد مي گردد. در اين صورت بايد دوباره فرد عمليات سازش را بگذراند.
    کارگراني که قبلا در محيط گرم نبوده اند مي توانند براش شروع کا رخود در اولين روز کار 20% از تمام حجم کار را داشته باشند و هر روز مقدار 10-20% به ميزان فوق اضافه نمايند.
    اگر کاري که 7 روز از محيط کار گرم دور باشد و مجدد به محيط کار برگردد بايد شروع کار خود را با 50%از تمام حجم کاري داشته باشد و هر روز به اين ميزان 10-20%اضافه نمايد.
     
    نظارت کردن کارگران:
    کارگران در شرايطي که امکان وجود استرس گرمايي است نبايد حضور پيدا کنند.آنها بايد نظارت و رسيدگي گردند يا در کار در صورت وجود 2نفر يا گروهي براي اطمينان از اينکه بيماريها شناخته شده و درمان شوند.
    تصميم مناسب در مورد سيکل کار-استراحت
    دوره استراحت –کار اختصاصي تعيين شده و برنامه ريزي اجازه و زمان کافي را به خنک شدن بدن فرد مي دهند.کارگر نبايد براي دوره استراحت کاري خود به بدن خود تکيه کند.در اين صورت فرد احساس بيماري مي کند در اين صورت دير شده است.مناطق خنک مثل مناطق داراي تهويه ،براي زمانهاي استراحت لازم است.دوش گرفتن در آب خنک در مواقعي که ممکن است مي تواند بدن را خنک کند.
    برنامه زمان بندي کار براي کم کردن تماي با گرما:
    1.مي توانيد سخت ترين کار را در خنک ترين قسمت روز انجام دهيد.
    2.چرخاندن فعاليتهاي کاري يا استفاده از کارگرانبيشتر براي کم کردن تماس با گرما
    3.فرايند کار را از تماس مستقيم با نور خورشيد يا منبع گرمايي تشعشعي در حد ممکن دور کنيد.
    4.کارهاي مربوط به تعمير و سرويس ابزارآلات که در فضاي باز صورت مي گيرد را در خنکترين موقع سال انجام دهيد.
    5.کارهاي  مربوط به تعمير و سرويس ابزارآلات که در فضاي بسته صورت مي گيرد زماني که پروسه داغ خاموش است صورت گيرد.
     
    نوشيدن آب:
    بدن به طور طبيعي براي اينکه بتواند خود را خنک کند عرق مي کند.عرق کردن همراه با ازدست دادن مقدار زيادي آب آز بدن صورت مي گيردکه اين مقدار آب از دست رفته بايد جايگزين گردد.اگر مايعات به طور مستمر جايگزين نگردد بدن دهيدراته شده و بدن به استرس گرمايي نزديک مي گردد.کارگراني که در محيط کار در معرض گرما هستند بايد از بسته هاي حاوي آب خنک استفاده نمايند.نوشيدنيهاي مناسب شامل آب معمولي،شير و آب معدني و آب ميوه است.نوشيدنيهاي استفاده شده نيازي به يخ زدن ندارند و اين نوشيدنيها براي خنک شدن بايد داراي دماي منفي 10درجه تا 15 باشند.

    پوشيدن لباسهاي خنک:
    لباس مناسب براي کار گرم و سنگين به يدن کمک مي کند تا خودش را سرد کند.لباسهاي بافته شده از جنس نخ، ابريشم اجازه مي دهند هوا از آنها عبور کند.عبور هوا از لباس و برخور با سطح پوست کمک مي کند تا عرق موجود روي پوست تبخير شده و فرد خنک گردد.براي کار در محيط باز در زير اشعه آفتاب مستلزم لباسهايي با رنگ روشن براي بازتاب انرژي تشعشعي هستند.پوشيدن کلاههاي داراي نقاب باعث ايجاد سايه بر روي سر،صورت و ناحيه گردن مي گردد.اگر در هنگام کار در محيط گرم احتياج به کلاه گرم بود مي توانيد به کلاه خود پارچه اي که داراي رنگ روشن است اضافه نماييد تا انرژي خورشيدي را به سمت عقب برگرداند.اضافه کردن موارد ذکر شده بايد بدون هيچگونه صدمه وارد کردن به کلاه باشد.لباسهاي پشمي مي تواند کمک کند تا استرس گرمايي در زماني که کار در کنار منابع تابشي  و يا جاهاي که دما بلاتر از 35 درجه است به حداقل برسد.
    لباسهاي پشمي مي تواند انرژي تشعشعي را منعکس کرده در حاليکه اجازه مي دهد عرق از سطح پوست تبخير گردد.اقليمهاي خيلي گرم با مقدار زياد تماس مستقيم با افتاب کارگران در اين صورت از کلاههاي پشمي براي خنک شدن استفاده کنند.

    کار در شرايط دمايي بالاتر 35

     يک لايه ي نازک هوا معمولا در سطح پوست مي ماند.وقتي درجه هوا بالاتر از 35 درجه قرار مي گيرد اين لايه ي هوا از سطح پوست در تماس مستقيم در برابر گرما جلوگيري ميکند.حرکت هوا از باد بزنها در اين دما مي تواند به صورت يک طرفه اين عامل حفاظتي را از پوست تخليه کرده و باعث شود که بدن در برابر اين گرما داغ گردد.اين عامل را انتقال گرما گويند.پوشيدن لباسهاي خنک و گشاد مي تواند کمک به حفظ اين لايه ي  حفاظتي کند.در اين صورت مي توان فهميد چرا مردمي که در صحراهايي که داراي اقليم گرم هستند زندگي مي کنند از شست پا تا به سر خود را مي پوشانند.

    لباسهاي محافظت کننده:
    تعدادي از محيطهاي کاري به قدري گرم هستند که همواره مناسبترين کارگران تطابق پيدا کرده قادرند با استفاده از وسايل حفاظتي براي مدتي کم کار کنند.در شرايط محيط کار فوق العاده گرم براي مثال نزديک کوره ها و...لباسهاي حفاظتي لازم هستند.اين نوع پوشش حفاظتي همچنين مي توانند در محيط هايي که از لحاظ گرما در مقدار متوسطي هستند.استفاده از لباسها  بايد با توجه به آموزشهاي لازم صورت گيرد.اين وسايل معمولا حفاظت کاملي از افراد در مقابل گرما ايجاد نمي کنندد داين صورت بايد با نظارت دقيق بر تاثير اين وسايل مهر صحت نگاشت.
     
    دو نوع لباس اختصاصي براي کنترل گرما وجود دارد:
      لباسهاي کنترل کننده درجه حرارت:                                                       
    لباسهاي کنترل کننده انرژي تشعشعي:در جاهايي که نمي توان منابع انرژي تشعشعي را پوشانيد يا شيلدي مناسب براي آن گذاشت از اين نوع لباسها ميتوان استفاده کرد.داراي انواع مختلفي است.از پيش بندها و ژاکتها .اين لباسها معمولا فقط انرژي تشعشعي را از بدن دور مي کنند و نمي توانند در کنترل درجه حرارت نيز تاثير داشته باشند و يا اينکه تاثير کمتري مي توانند داشته باشند مگر اينکه طوري تعبيه شده باشند که در کنترل درجه حرارت نيز نقش داشته باشند.
     
    نکات مهم براي جلو گيري از استرس گرمايي
    1.ياد بگيري تا علائم و نشانه هاي استرس گرمايي را بشنايد.
    2.بدن خود را با گرما تطابق دهيد.(به تدريج با گرما روبرو شويد)
    3.لباسهاي تميز،داراي رنگ روشن و گشاد که بتواند هوا را بهتر به جريان بيندازيد استفاده کنيد.
    4.جدول زمان بندي کار براي تماس حداقل با گرما داشته باشيد.سخت ترين کار فيزيکي را در خنک ترين روز انجام دهيد.
    منبع : http://safetyandhealth.blogfa.com/post-8.aspx