آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep



ادامه نشت گاز در کوههاي کوهدشت +عکس
تاریخ ارسال : 1390/2/20

در جريان حفاريهاي انجام شده لايه غيرقابل نفوذ مخزن سوراخ شده و گاز از اين لايه بالا آمده و وارد لايه متخلل زمين شده و در نهايت در هر جايي که راه خروج داشته به سطح زمين آمده است.

 

 مهر: نزديک به 12 روز از تاريخ روشن شدن آتش در کوههاي اطراف منطقه رومشکان شهرستان کوهدشت مي گذرد اما کارشناسان شرکت نفت موفق به مهار گاز در اين منطقه نشده اند و اين سرمايه به راحتي در حال دود شدن است.

  اولين بار آتش سوزي به علت نشت گاز طبيعي در محل کوههاي بخش رومشکان شهرستان کوهدشت در روز 28 فروردين ماه مشاهده شده که اين امر هنوز ادامه دارد.

اين در حاليست که به گفته مديرکل مديريت بحران استان لرستان ممکن است نشت گاز در اين منطقه مربوط به حتي ماهها قبل باشد و اکنون با ترغيب حس کنجکاوي فردي که براي گشت و گذار به کوه رفته و بوي گاز را استشمام کرده و اقدام به زدن کبريت کرده است، مشتعل شده باشد.

نگرانيهاي تشکلهاي زيست محيطي از استمرار آتش سوزي در منطقه

با اين اوصاف مي توان در نگاهي خوشبينانه فرض کرد که تنها در طول يکماه اخير با اشتعال گاز در کوههاي اطراف رومشکان، گاز طبيعي به عنوان سرمايه اي ملي به راحتي در حال سوختن است و هنوز عمليات مهار به نتيجه دلخواه دست نيافته است.

از سوي ديگر استمرار آتش سوزي در منطقه برخي نگرانيهاي دوستداران محيط زيست را نيز برانگيخته است به طوريکه تشکلهاي زيست محيطي در گفتگو با خبرنگار مهر از استمرار آتش سوزي با توجه به در پيش بودن روزهاي گرم سال و همچنين خشک شدن مراتع و در پي آن آتش سوزي در مراتع و حتي زمين هاي کشاورزي رومشکان ابراز نگراني کرده اند.

اين در حاليست که مديرکل محيط زيست استان لرستان نيز با تاييد اين نگراني در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: در حال حاضر چند فقره چاه اکتشافي نفت در منطقه در حال حفاري است که دو حلقه آن به پايان رسيده و حفر چاه سوم در حال انجام است.

محمدحسين بازگير با اشاره به فعاليت يک شرکت چيني در منطقه، بيان داشت: در آخرين بازديدي که کارشناسان محيط زيست از منطقه داشتند چاه سوم به ميزان دو هزار و 600 متر در منطقه حفر شده بود.

آبخوان منطقه در پي عمليات اکتشاف دچار آسيب نشده است

وي با اشاره به نشت گاز در منطقه، ادامه داد: در برخي موارد به دلايل مختلف از جمله حفر غيراصولي و نقص فني در اجرا و يا به دليل مشکلات سازند و ساختار زمين شناسي منطقه اينگونه مشکلات رخ مي دهد.

مديرکل محيط زيست استان لرستان افزود: در جريان حفاريهاي انجام شده لايه غيرقابل نفوذ مخزن سوراخ شده و گاز از اين لايه بالا آمده و وارد لايه متخلل زمين شده و در نهايت در هر جايي که راه خروج داشته به سطح زمين آمده است.

بازگير تصريح کرد: خوشبختانه با توجه به بررسي کارشناسان محيط زيست به آبخوان منطقه آسيبي نرسيده است چرا که اگر آسيب مي رسيد آبهاي زيرزميني دچار مشکل مي شدند.

وي خاطرنشان کرد: در حال حاضر بحثي که ما با کارشناسان وزارت نفت داشتيم اين است که بايد اين چاههاي حفاري شده به طور کامل ايزوله و نشت گاز در محل مهار شود.

نگرانيهاي محيط زيست در مورد آتش سوزي مراتع و اراضي

مديرکل محيط زيست استان لرستان با اشاره به نگراني هاي موجود در زمينه آتش سوزي در منطقه، بيان داشت: در روزهاي آينده با توجه به گرم شدن هوا علف ها خشک مي شوند و همين موضوع ما را نگران کرده است.

بازگير با اشاره به طرح نگرانهاي موجود با مسئولان شرکت نفت، گفت: در صحبتهاي مطرح شده به ما قول داده شده است که در کمترين زمان نشت گاز در منطقه مورد نظر کنترل شود.

وي با تاکيد بر اينکه حفاري چاههاي نفت در منطقه داراي مجوز زيست محيطي بوده است، ابراز اميدواري کرد که به زودي عمليات مهار گاز در منطقه به نتيجه مطلوب برسد.

اين سخنان در حالي مطرح مي شود که مطابق آخرين گزارشهاي خبرنگار مهر از منطقه رومشکان شهرستان کوهدشت تاکنون عمليات مهار نشت گاز توفيقي نداشته چرا که همچنان کوه "درمره" اين شهرستان در حال سوختن در آتش است و زبانه هاي آتش از دل صخره هاي آن همچنان شعله ور هستند.

از سوي ديگر نگرانيهايي نيز نزد مردم منطقه پيرامون تجمع گاز و آتش سوزي وجود دارد زيرا در نزديکي اين محل روستاهاي مسکوني منطقه قرار دارند.

عمليات مهار گاز به خوبي در حال پيگيري است

با اين اوصاف به نظر مي رسد علاوه بر تبعات زيست محيطي، استمرار نشت گاز در منطقه و دود شدن اين سرمايه ملي، اين مسئله فرصتي است که به راحتي از دست مي رود و بايد هرچه سريعتر در اين زمينه تدابير لازم اتخاذ شود.

مديرکل مديريت بحران استان لرستان معتقد است که عمليات مهار گاز در منطقه روند خوبي را پشت سر مي گذارد و کارشناسان شرکت نفت در حال به کار گرفتن تلاش خود براي مهار گاز هستند.

رضا آريايي، نشت گاز در منطقه را ناشي از عمليات حفاري چاههاي نفت دانست و گفت: استان لرستان يکي از استانهاي لرزه خيز کشور است به طوريکه بزرگترين زمين لغزش تاريخ در شهرستان پلدختر رخ داده و اين لرزه خيزي موجب شکستگي هايي در لايه زمين در اين استان شده است.

وي ادامه داد: احتمال مي رود عمليات اکتشاف نفت موجب تحريک شدن و در نتيجه شکستگي سنگ پوشش لايه نفتي شده و هر جا که تخلل بالا بوده اين گاز خود را به سطح زمين رسانده است.

مدير کل مديريت بحران استان لرستان با بيان اينکه کارشناسان شرکت نفت ماههاست که در منطقه حضور دارند، عنوان کرد: عمليات مهار نشت گاز توسط اين کارشناسان در حال پيگيري است.

وي با تاکيد بر ضرورت مهار آتش و نشت گاز در منطقه گفت: با توجه به اينکه منطقه مورد نظر داراي پوشش گياهي است و با گرم شدن هوا حداکثر ظرف مدت زمان 15 روز آينده پوشش گياهي منطقه خشک شده و مستعد آتش سوزي است بيم آن مي رود که در صورت عدم مهار گازهاي متصاعد شده آتش سوزي به اراضي منطقه گسترش يابد که در مذاکره با کارشناسان وزارت نفت مستقر در محل آنها تاکيد کردند که مشکل خاصي در اين زمينه به وجود نخواهد آمد و منطقه تحت تاثير آتش در کنترل کارشناسان اين شرکت است.

مديرکل مديريت بحران استان لرستان با تاکيد بر اينکه تاکنون مشکلي در اين زمينه از محل گزارش نشده است، ابراز اميدواري کرد به زودي عمليات مهار نشت گاز در منطقه با موفقيت به پايان برسد.

ميدان نفتي کوهدشت قابليت استخراج روزانه 10 هزار بشکه نفت را دارد

آريايي با تاکيد بر اينکه ايران در زمينه مهار گاز و در حوزه نفت يکي از کشورهاي پيشرفته دنيا محسوب مي شود، خاطرنشان کرد: از سوي ديگر کارشناسان وزارت نفت اجازه نخواهند داد اين گاز طبيعي با اين اهميت فوق العاده به راحتي هدر برود.

بنابر اين گزارش شعله ور شدن زبانه هاي آتش در دل کوه "درمره" بخش رومشکان شهرستان کوهدشت چند روزي است که آغاز شده و به گفته کارشناسان گازي که در منطقه مشتعل شده گاز طبيعي است که اين امر حکايت از وجود يک ميدان نفت و گاز در منطقه دارد.

اين در حاليست که کارشناسان مختلف در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد علت نشت گاز دو احتمال را مطرح کردند که يکي از آنها که قوت بيشتري دارد نشت گاز به دليل عمليات هاي اکتشاف نفت در منطقه است و احتمالي که قوت آن ضعيف تر است وجود منبع گازي ديگري در محل نشت گاز است که به دلايل مختلف از جمله شکستگيهاي زمين به سطح زمين آمده است.

عمليات اکتشاف نفت در شهرستان کوهدشت پيش از اين توسط شرکت اکتشافي "سي ان پي سي" وابسته به شرکت نفت متشکل از کارشناسان ايراني و چيني مستقر در منطقه از ماهها قبل آغاز شده و پيش بيني مي شود اين ميدان نفتي حداقل قابليت استخراج روزانه 10 هزار بشکه نفت را داشته باشد.

تلاش خبرنگار مهر براي گفتگو با کارشناسان وزارت نفت مستقر در منطقه ادامه دارد./***