آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep



براي گرد و غبار نمي توانيم کاري کنيم
تاریخ ارسال : 1390/2/4

قائم مقام سازمان محيط زيست: براي گرد و غبار نمي توانيم کاري کنيم

جامعه > محيط زيست  - اقدامات اصلي بايد در عراق و با ايجاد امنيت مناسب در اين کشور صورت گيرد. طرح جامع مديريت گردوغبار آ‌ماده شده اما اجراي عمليات آن نياز به همکاري مستقيم کشورهاي عراق، سوريه، اردن و ترکيه دارد.
درحالي که اهالي استان هاي غربي ايران، از ابتداي سال 90، هفته اي نبوده که نفس راحت بکشند و فقط چشم انتظار مسوولان مانده اند تا شايد کمي از آلام گرد و غبار آنها را کم کنند، اما اکنون علي‌محمد شاعري، قائم مقام سازمان حفاظت محيط زيست آب پاکي را روي تمام اميدواري ها مي ريزد: اقدام قابل‌توجهي در مورد اين پديده در داخل کشور نمي‌توانيم انجام دهيم و من نمي‌توانم قول واهي در مورد کاهش آن بدهم.
به گزارش ايسنا، او در يک نشست خبري با اعلام اينکه طرح جامع کاهش آلودگي هوا درحال بررسي در کميسيون زيربنايي دولت است، گفت: قطعا طرح جامع مديريت گردوغبار که در قالب طرح جامع کاهش آلودگي هوا تهيه شده بايد با مشارکت کشورهاي منطقه و سازمان‌هاي ذيربط عملياتي شود. در روند اجراي اين طرح وزارتخانه‌هاي جهاد کشاورزي، نيرو و نفت و نيز سازمان هواشناسي و سازمان حفاظت محيط زيست تعهداتي دارند که بايد اجرايي شود.
به گفته شاعري، وزارت جهاد کشاورزي بايد طبق تعهد، اقداماتي را در جهت بيابان‌زدايي و تثبيت شن انجام دهد: براي اين اقدام در حدود 500 هزار هکتار از زمين‌هاي کشور به سالانه 250 ميليارد تومان اعتبار نياز دارد. به دليل کمبود منابع اعتباري، اين مجموعه در 20 تا 30 درصد تعهدات خود موفق بوده است. ما از اين مجموعه مي‌خواهيم که نسبت به اجرايي شدن تعهدات خود توجه جدي‌تري داشته باشد.
شاعري مقصر بحران گرد و غبار را به نوعي وزارتخانه هاي مختلف مي داند: وزارت نيرو بايد نسبت به حق‌آبه‌هاي تالاب‌هايي که در معرض خطر هستند توجه جدي داشته باشد و نسبت به جلوگيري از خشک‌شدن و احياي مجدد آنها اقدام کند. ضمن اينکه نبايد مجوزي براي بهر‌ه‌برداري و حفر چاه در مناطق ممنوعه صادر کند و از هر نوع تغيير کاربري جلوگيري شود. وزارت نفت نيز بايد نسبت به تأمين مالچ موردنياز براي بيابان‌زدايي اقدام کند.
او همچنين درباره اقدامات سازمان محيط زيست براي کاهش گرد و غبار گفت: اقدامات اصلي بايد در کشور عراق و با ايجاد امنيت مناسب در اين کشور صورت گيرد. طرح جامع مديريت گردوغبار آ‌ماده شده اما اجراي عمليات آن نياز به همکاري مستقيم کشورهاي عراق، سوريه، اردن و ترکيه دارد. اقدامات آموزشي، مالچ‌پاشي و اقدامات بيولوژيکي نظير کاشت درخت و نيز تأمين ماشين‌آلات لازم آغاز شده اما همه اين موارد بستگي به ميزان حساسيت کشور عراق دارد.
به گفته قائم مقام سازمان حفاظت محيط زيست مديريت نامطلوب بر منابع آب در ترکيه و سوريه و تشکيل کانون‌هاي جديد بيابان‌زايي در بخش غربي عراق زمينه‌هاي قابل‌توجهي را براي ايجاد زمينه‌هاي جديد ورود گردوغبار فراهم کرده است: مي‌توان گفت تمامي زمين‌هاي کشاورزي قوي در کشور عراق تقريبا از بين رفته و خشک شده است و با يک باد و جريان هوا به سمت ايران حرکت مي‌کند. جمهوري اسلامي ايران آماده اجراي طرحي مشترک تا 200 هکتار با کشور عراق براي بيابان‌زدايي است اما ورود کارشناسان و انجام عملياتي عمراني در اين مناطق نياز به تأمين امنيت در اين محدوده‌ها دارد که بايد توسط کشور عراق تأمين شود.
شاعري همچنين گفت: 40 درصد کاهش بارندگي در استان‌هاي غربي در سال 89 و90 و نيز تغيير کاربري‌هاي غيراصولي در کشورهاي منطقه بسيار زياد شده و در واقع اين زخم بزرگ در محيط زيست به اين راحتي‌ها و در طول يکسال قابل حل نيست و بايد حساسيت کشورها در اين زمينه افزايش يابد.
او در پاسخ به اين سوال که در نهايت تکليف مردمي که در 20 استان کشور درگير پديده گردوغبار هستند، چيست؟، گفت: ما براي حل اين مسأله اميدوار هستيم و راه‌حل‌هاي کوتاه‌مدت يعني بيابان‌زدايي و تثبيت شن و راه‌حل بلندمدت که شامل مديريت منابع آب مي‌شود را در دستور کار قرار داد‌ه‌ايم.
معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست هشداري هم درباره زمينه‌هاي بروز گردوغبار در داخل کشور داد: پس از قطع آب هيرمند به سمت درياچه هامون شاهد گردوغبار در زابل بوديم و حالا نيز با خشک‌شدن درياچه اروميه و بي‌توجهي نسبت به منابع حوزه آبريز اين درياچه نگران بروز گردوغبار نمکي در اين محدوده هستيم. ايران در کمربند گردوغبار دنيا قرار گرفته و عمده کشورهاي حاشيه ايران به صورت بالقوه آماده ايجاد اين گردوغبار هستند و من نمي‌توانم قول بدهم که اين مشکل در يک زمان مشخصي حل شود چراکه اميد و قولي توخالي خواهد بود./***